Hayat Hikayesi
Ömer Faruk Yavaşçay Kimdir ?
Araştırmacı Arkeolog, Tarihi Eser Koruyucusu ve Tarihi Eser Fotoğrafçısı‘dır. Tarihi eserlerimizi sevdirmeye, korumaya, kurtarmaya, kayıt altına almaya, gündeme getirmeye ve toplumsal bilinç oluşturmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır.
Bu çalışmalarını ‘Eşsiz Mirasımızın Muhafızı‘ ismi altında yapmaktadır. Başta Ayasofya Camii ve İstanbul’un Orta Nokta’sındaki tahribatlar olmak üzere birçok konunun gündeme gelmesini sağlamıştır. Gündeme getirmiş olduğu konuların ulusal ve uluslararası basında binlerce kez haberi yapılmıştır. Bu haberlere web sitesinden (omerfarukyavascay.com) [1] ve Google üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ayasofya Camii’ndeki yapılan tahribatları ortaya çıkardığı, fotoğrafladığı ve dünya gündemine getirmiş olduğundan dolayı Boğaziçi üniversitesinin doktora öğrencisi Violante Torre’nin şu anda yazmakta olduğu ‘Ayasofya ile ilişkili olan insanlar’ doktora tezine konu oldu.
Tarihi eserlerimizi korumaya ve gündeme getirmeye yönelik çalışmalarından dolayı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrencisi, gazeteci Doğukan Dere’nin bölüm bitirme ödevine konu olmuştur.
Dünya çapında gündeme gelmesi nedeniyle Birleşik Arap Emirliklerinden gazeteci Rabih Damaj, Ömer Faruk Yavaşçay’ın evine gelerek kendisiyle özel bir röportaj gerçekleştirmiştir.
Ömer Faruk Yavaşçay’ın gündeme getirme çalışmaları sayesinde tarihi eserlerimiz hem olumlu yönde değişim geçiriyor hem de hangi tarihte ne durumda oldukları kayıt altına alınıyor.
Ömer Faruk Yavaşçay’ın Kişisel Yaşamı ve Hayatı
Ömer Faruk Yavaşçay, 16 Mayıs 1998’de Erzurum ili Çat ilçesindeki Çat Devlet Hastanesinde dünyaya geldi. İlkokulun tamamını (anasınıfından 8. sınıfa kadar) İstanbul Vali Cahit Bayar İlköğretim Okulunda okudu. Lise birinci sınıfı Yalova Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesinde okurken, daha sonra İstanbul’a dönerek lise son sınıfa kadar Bağcılar Gazi Kız Meslek Lisesinde eğitim gördü. 2016 yılında girdiği üniversite sınavını kazanarak Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde lisans eğitimini tamamladı (2020). Ardından, 2020 yılında İstanbul Arel Üniversitesi Turist Rehberliği Bölümünü kazandı ve 2022’de bu bölümden de mezun oldu.
24 Nisan 2022 tarihinde Ayasofya Camii’ndeki çekmiş olduğu su haznesi fotoğrafı, onun için dönüm noktası olmuştur. Bir gün Gülhane Parkı’nda vakit geçirdikten sonra Ayasofya Camii’ni ziyaret etmişti. O sırada gözüne bir ayrıntı çarpmıştı: İnsanlar tarihi su haznesinin kapağını kılıp içine ayakkabılarını koymuşlardı. Bu durum kendisini çok rahatsız etmişti. Hemen fotoğrafını çekip Twitter’dan duruma isyan etmiş, ancak herhangi bir şey olmamıştı. Ta ki 9 Mayıs’a kadar; o gün uyandığında onlarca yerli ve yabancı basın, çektiği fotoğrafı kullanarak onun mesleğini ve ismini zikrederek haber yapmıştı. Hayatı o günden sonra tamamen değişmişti. O artık tarihi eserlerin koruyucusu olmuştu.
“Eşsiz Mirasımızın Muhafızlığı” ismini verdiği hareket ile bakımsız durumda olan tarihi eserleri gündeme getirmeye ve insanların tarihi eserlere karşı daha dikkatli olması için toplumsal bir farkındalık oluşturmak için çalışmalar yapmaktadır.
Bugüne kadar başta Ayasofya Camii ve İstanbul’un Orta Noktası olmak üzere birçok kötü durumda olan tarihi eseri gündeme getirmiştir. Gündeme getirmiş olduğu konuların ulusal ve uluslararası basında binlerce haberini [1] web sitesinden bulabilirsiniz. Ayasofya Camii’ndeki çoğu tahribatı tespit etmesinden dolayı, Lozan ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Violante Torre’nin “Ayasofya ile İlişkili Olan İnsanlar” adlı doktora tezine konu olan kişilerden biridir.
Eşsiz Mirasımızın Muhafızlığı
Araştırmacı Arkeolog, Tarihi Eser Koruyucu ve Fotoğrafçı Ömer Faruk Yavaşçay tarafından ritüellere geçirilmiş bir meslektir. Kendisi bu mesleğin ilk temsilcisidir. Mesleğin adı “Eşsiz Mirasın Muhafızlığı”dır. Mesleği yapan kişilere ise “Eşsiz Mirasımızın Muhafızı” denir. Bu mesleğin asıl amacı; tarihi eserlerin korunması, kayıt altına alınması, gündeme getirilmesi, tarihi eserlere dikkat çekme ve toplumsal bir bilinç oluşturmaktır.
Eşsiz Mirasımızın Muhafızlığı mesleğini yapan kişinin belirli bir çalışma şekli olması gerekir.
İlk bașta tarihi eserler hakkında araştırmalar yapmalı, eserlerin tüm yönlerini detayli olarak incelemelidir.
İkinci olarak, eserlerin bulunduğu konuma gidip ne durumda olduklarının fotoğraflarını çekmelidir.
Üçüncü olarak, eve veya ofise gelip, eserleri hangi günde çektiyse bilgisayar basinda dosyalama çalışması yapmalı, böylelikle eserleri kayıt altına almış olacaktır.
Dördüncü olarak, bakimsiz durumda olan eserler için gündeme gelmesi için Sosyal medyaya yazılar hazırlamalı,
Beşinci olarak hazırladığı yazılar ile birlikte Sosyal medya hesapların dan eserlerin ne durumda olduğunu paylaşmalı,
Altıncı olarak ise bakımsız durumdaki eserler ile ilgili gazeteciler iletişime geçmeli,
Yedinci olarak gazetecilere konunun önemini anlatmalı
Sekizinci olarak, bakımsız durumdaki eserimizin gazete, internet ve TV haberlerinde yer almasını saglamak için çaba göstermeli, böylelikle tüm vatandaşlarımiza eserimizin ne durumda olduğunu göstermis olacağız. Bu sayede toplumsal bir bilinç oluşacaktır.
Dokuzuncu olarak, bu sekiz maddedeki çalışmaları toparlayip web sitesine yüklemeli. Böylelikle vatandaşlarımız ve tüm insanlık, yaptığımız çalışmalara web sitesi üzerinden her zaman ulaşmalarını sağlamış olacağız. Tüm bu çalışmalar sayesinde hem eserlerimizin ne halde olduğu gözler önüne serilecek, hem de restorasyon çalışmalarının başlamasının önü açılacak ve toplumsal bir bilinç oluşacak.
Mesleğin öncüsü olan Ömer Faruk Yavaşçay, Essiz Mirasımizin Muhafızlığı altında birçok konuyu gündeme getirmiştir. Gündeme getirmiş olduğu konuların ulusal ve uluslararası basında binlerce kez haberi yapılmıştır. Bu haberlerin tümüne web sitesi ve Google üzerinden ulaşabilirsiniz. Eşsiz Mirasımızın Muhafızlığı mesleğini, başta arkeologlar, sanat tarihçileri, mimarlar, gazeteciler olmak üzere; tarihi eserleri seven, koruyan, değer veren herkes yapabilir…
Herşey Eşsiz Mirasımız Korunması için….
ÖMER FARUK YAVAŞÇAY